Julen som högtid associeras ofta med kristendom. Idag har dess kristna roll till stor del fått ta några kliv bakåt eftersom det är en oerhört populär västerländsk högtid som firas även om man inte är kristen eller ens troende. I vissa områden är dock högtidens kristenhet fortfarande väldigt viktig, men även där firas den oavsett religiös tillhörighet.
Men julens ursprung är äldre än den kristna versionen av högtiden. Den moderna julen härstammar från en högtid från tider långt före kristendomens intåg i Sverige. Ordet ’jul’ har funnits i det svenska språket sedan långt tillbaka, med motsvarigheter både i andra nordiska språk och det finska språket. Dess etymologi är visserligen fortfarande omdebatterad men det går till exempel att spåra ordet tillbaka till ’jehwla’ som är ett urgermanskt ord som vanligtvis översätts till ’fest’. Vi saknar dock fortfarande information om vad som hände under den fornnordiska julen förutom att det var den som firades under vintersolståndet. Enligt den information som finns tillgänglig firade man delvis genom att äta och dricka mer än vanligt, och speciellt drack man något som kallades för just jul.
I engelskspråkiga länder kallas julen för christmas. Det är ett namn som direkt hänvisar till dess kristna roll och funktion och som därmed tydligt skiljer sig från den nordiska benämningen på juletid. Dock hade den från början ett annat namn, nämligen ’Yule’. Även om det är möjligt att det på egen hand härstammar från det urgermanska språket så var det troligtvis ett ord som anlände med vikingarna under järnåldern.
Det finns mycket hos julen, speciellt den svenska julen, som har hedniska rötter som inte kom med julen utan snarare inkorporerades i den istället. Men det finns även mycket som har kristna kopplingar, även i det som från början inte var kristet eftersom kristendomens ankomst i Sverige bidrog till att många äldre traditioner snarare fick en ny kristen vinkel istället för att förbjudas. Det gör julen till en rätt intressant kulturhistorisk mix.
Som kristen högtid är julfirandet ett firande av Jesu födelse. Enligt traditionen föddes han på juldagen den 25 december. Exakt hur korrekt den traditionen faktiskt är finns det ingen idag som vet men juldagen fortsätter att fungera som högtidsdagen för minnet av Jesus födelse. Dels för att det inte heller finns något bättre förslag på datum men dels eftersom firandet traditionellt har skett vid julhelgen i århundraden.
Julhelgen är intressant eftersom det är en högtid som firas i stora delar av världen med många gemensamma traditioner och nämnare, både förkristna och kristna, samtidigt som dess traditioner varierar till stor del på hur den förkristna, den kristna och den sekulariserade kulturen har mixats med vandra och hur resultatet uttrycker sig i högtiden och dess firande. Även om många kulturer har förkristna traditioner kring juletid så uttrycker sig dessa olika beroende på om det är i Sverige eller Wales.
Comments are closed.