Att välja vin till julmaten kan vara klurigt. Julbordet består ofta av många olika maträtter med olika smaker. Med några enkla tips kan du dock hitta vin som passar till sillen, julskinkan, köttbullarna och de andra läckerheterna.
Vitt vin som passar till allt
Ett julbord är en form av buffé, vilket gör det svårt att välja ett vin som passar till samtliga rätter. Det finns dock vissa viner, både röda och vita, som har en relativt neutral smakprofil som passar till mycket. Om du bara ska servera ett vin till julmaten är det säkrast att välja ett vitt vin. Svensk julmat består av många olika fiskrätter, exempelvis sill, lax och Janssons frestelse. Ett aromatiskt vin med hög fruktsyra balanserar både sältan och fettet i maten. Välj gärna en vit bourgogne, en torr riesling eller ett liknande vitt vin. Hos https://vinoteket.se/ hittar du ett stort sortiment av prisvärda kvalitetsviner från världens alla hörn. Du beställer smidigt vinet på deras hemsida och får det levererat hem till dörren. Det är ett tryggt och roligt sätt att handla vin. Samtliga flaskor är noggrant utvalda av experter och du kan även välja bland olika vinlådor där du får en blandning av viner. Dessutom får du alltid 100 % nöjd kund-garanti, vilket gör att du kan känna dig trygg när du handlar.
Rött vin till de varma rätterna
Det bästa är att servera både vitt och rött till julmaten. Ett tips är att börja med ett vitt till de kalla rätterna och sedan servera ett rödvin till den varma julmaten. Även den varma maten består av flera olika rätter och smaker och därför behöver du återigen välja ett vin med en neutral profil. Julmaten är ofta både fet, salt och lite söt. Därför är det bäst att välja ett rödvin som är mjukt, bärigt och gärna med hög fruktsyra. En kryddig smakprofil passar också bra till julbordet. Bra rödviner som uppfyller dessa krav är bland annat pinot noir från Bourgogne eller rödvin från Rhônedalen. Fruktiga, medelfylliga italienska viner som Chianti classico och sangiovese är mycket populära hos svenskarna och passar bra till många olika rätter. Om du föredrar kraftigare och kryddigare rödviner är en australiensisk shiraz ett spännande alternativ. Samtliga sorter hittar du hos Vinoteket.
Vin till de söta julefterrätterna
Sötsakerna är viktiga för att få till den rätta julstämningen. Om du vill servera vin till julens söta godsaker är det viktigt att du väljer ett vin med sötma. Eftersom knäck, pepparkakor, choklad och efterrätter innehåller mycket socker är det viktigt att även vinet har en hög sockerhalt. Om vinet är för torrt kommer det att smaka strävt eller surt. Om du exempelvis vill dricka champagne till sötsakerna bör du välja en flaska där det står ”Doux” på etiketten. Till choklad och riktigt söta efterrätter passar det bäst med ett portvin. Det är ett portugisiskt starkvin som ofta serveras som dessertvin. Portvinet passar också utmärkt tillsammans med smakrika ostar, vilket gör att du kan kombinera det med både chokladpraliner och ostbrickan efter julmaten.
Comments are closed.