I Sverige firas julen främst på julafton den 24 december. Trots detta är julafton inte en röd dag utan det är juldagen som är en röd dag. Majoriteten av svenska högtider firas på liknande sätt, som midsommarafton eller påskafton. På det sättet skiljer sig svenskt firande av internationella högtider från firandet i de flesta andra länder. I vissa länder firas dock julhelgen först i januari.
Den svenska jultraditionen är inte statisk utan den förändras för varje år, men det finns vissa saker som anses tillhöra traditionerna som utgör en riktig svensk jul. Där ingår både traditioner vid själva julhelgen men även före och efter under resten av juletiden. Många av dem är dock av regional karaktär, vilket betyder att julen inte ser likadan ut hos alla ens i Sverige, även om man bortser från andra kulturella influenser och liknande hos individuella familjer.
En stor del av den svenska jultraditionen är jultomten. På senare år har den svenska jultomten alltmer liknat den röda jultomte som främst associeras med USA men det finns en stark tradition av tomtar i svensk folktro och kultur. Ett exempel på den typen av tomte är titelkaraktären i Viktor Rydbergs klassiska dikt ’Tomten’. Rydbergs tomte är likt tomtarna från nordisk folktro småvuxna väsen som ofta vaktar hus och gård med alla dess djur. I den anglosaxiska världen är dessa tomtar lika ett väsen som kallas ’gnome’ och som liknar våra trädgårdstomtar. Den svenska tomten är en kombination av den nordiska och den amerikanska tomten i många fall, men jultomten är långt ifrån den enda figuren som hör till julhelgen. Julbocken är i många delar av Sverige en viktig del av julfirandet, ibland med snarlik roll och funktion som jultomten.
Kalle Anka är utan tvekan en stor jultradition i Sverige. Det sändes för första gången 1960 men har hållit sig kvar sedan dess. Förutom att slutet av Kalle Anka alltid innehåller en förhandsvisning av en uppkommande film från Disney så har programmet i stort inte ändras. Vissa av programmets inslag har bytts ut, antingen tillfälligt eller permanent, och vissa har även redigerats av olika skäl. Trots att Kalle Anka troligtvis är den största TV-traditionen på svensk julafton så ingår den i en större tradition, nämligen den om julvärden. Under en lång tid var Arne Weise julvärd under direktsändning men på senare år har julvärden bytts ut varje år och det är inte längre direktsänt. Utöver Kalle Anka visas även Kan du vissla Johanna? och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.
Comments are closed.